Ændring af straffuldbyrdelsesloven m.fl.

Til Justitsministeriet

 

Ved mail af 24. januar 2025 har Justitsministeriet hørt Dommerforeningen over udkast til forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. (Etablering af særlig afdeling for terrordømte m.v. i Enner Mark Fængsel, styrkelse af kriminalforsorgens indsats over for ekstremisme og radikalisering m.v.).

Udkastet har været drøftet i Dommerforeningens bestyrelse.

Efter straffuldbyrdelseslovens § 66 b, stk. 1, kan kriminalforsorgen indsamle, behandle og videregive oplysninger om indsatte og personer, som indsatte har kontakt til, til andre myndigheder, hvis hensyn til orden og sikkerhed, hensyn til indsatsen mod ekstremisme og radikalisering eller hensyn til kriminalitetsbekæmpelse taler for det. Efter bekendtgørelse nr. 851 af 27. juni 2024 omfatter dette følsomme personoplysninger fx om race eller etnisk oprindelse, om politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning og om seksuelle forhold og seksuel orientering. Denne ordning, som giver kriminalforsorgen ganske vide rammer i efterretnings- og sikkerhedsarbejdet, omfatter således personer med direkte tilknytning til kriminalforsorgens kerneområde, som er at fuldbyrde de straffe, som domstolene har fastsat.

Med det nu fremlagte udkast lægges der op til at udvide denne personkreds meget betydeligt, så den også kommer til at omfatte personer, som ikke er indsatte, og som indsatte ikke har kontakt til – det vil i princippet sige alle andre.

Med udkastet lægges der desuden op til at give kriminalforsorgen mulighed for på sociale medieplatforme at anvende fiktive profiler bl.a. med henblik på at kunne verificere oplysninger i forbindelse med ikke kun kriminalforsorgens, men også andre myndigheders efterretnings- og sikkerhedsarbejde. Der henvises i den forbindelse til, at politiet som led i deres almindelige efterforskningskompetence kan foretage infiltration og som led heri videregive urigtige og vildledende oplysninger, hvis der er tale om et sagligt og proportionalt efterforskningsskridt.

Under hensyn til karakteren af de oplysninger, som kriminalforsorgen har mulighed for at indhente, behandle og videregive, finder Dommerforeningen anledning til at bemærke, at udkastet må forstås således, at den foreslåede ordning forudsættes fortsat alene at skulle anvendes inden for rammerne af kriminalforsorgens kerneområde, og at der i den forbindelse vil være et særligt fokus på afgrænsningen mellem på den ene siden kriminalforsorgens egne efterretnings- og sikkerhedsopgaver og på den anden side de efterforskningsmæssige opgaver mv., som hører hjemme bl.a. i politiet og hos PET.

Udkastet giver ikke i øvrigt Dommerforeningen anledning til bemærkninger.

Der henvises til ministeriets sagsnr. 2023-04656.

 

På vegne af

Mette Lyster Knudsen

Landsdommer/Formand for Den Danske Dommerforening

Udskriv denne side