Ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet m.fl.

Til Justitsministeriet

 

Ved mail af 12. marts 2025 har Justitsministeriet hørt Dommerforeningen over udkast til forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet og forskellige andre love (Styrket indsats mod utryghedsskabende adfærd).

Udkastet har været drøftet i Dommerforeningens bestyrelse.

Der lægges med udkastet op til en række lovændringer, som har til formål at øge trygheden i samfundet. Dette omfatter bl.a. nykriminaliseringer (strafansvar for stealthing og overtrædelse af tryghedsskabende opholdsforbud), strafskærpelser (for graffitihærværk og utryghedsskabende adfærd i nattelivet) og udvidelser af eksisterende ordninger (nattelivsforbud og tilhold). Behovet for og rækkevidden af de foreslåede tiltag er i det væsentlige retspolitiske spørgsmål og giver som sådan ikke Dommerforeningen anledning til bemærkninger.

Det fremgår af udkastet, at forslagene forventes at medføre væsentlige løbende merudgifter for politiet, anklagemyndigheden og kriminalforsorgen. Da forslagene bl.a. omfatter nykriminaliseringer og strafskærpelser, må de forventes ikke kun at medføre stigninger i sagsantallet, men også i sagernes varighed, når der alt andet lige vil være mere på spil for de involverede. Forslagenes indvirkning på sagsantal og varighed kan ikke udledes af bemærkningerne, men de vil i sagens natur også få betydning for domstolene, hvilket imidlertid ikke er omtalt i udkastet.

Det er velkendt, at domstolene gennem en længere årrække har haft svært ved at følge ressourcemæssigt med i udviklingen af stadig større og mere komplekse retssager, hvilket har ført til lange ventetider for både straffesager og civile sager. Dette har man fra politisk side forsøgt at imødegå bl.a. ved i domstolenes flerårsaftale for 2024-2027 at tilføre retterne betydelige ressourcer, som navnlig skal bidrage til at nedbringe sagsbunker og ventetider.

Dommerforeningen skal derfor generelt påpege vigtigheden i, at domstolene fremover tilføres de fornødne midler i forbindelse med lovændringer, som kan medføre merudgifter for domstolene. I modsat fald vil den indgåede flerårsaftale løbende blive udhulet.

Der henvises til ministeriets sagsnr. 2025-00285.

 

På vegne af

Mette Lyster Knudsen

Landsdommer/Formand for Den Danske Dommerforening

Udskriv denne side